ANADOLU EFES 2024-2025 DEĞERLENDİRME

yazar:

kategori: ,

Herkese merhaba, ben Can Peker Pekcan. Basketbol Süper Ligi takım değerlendirmelerine Anadolu Efes ile devam ediyorum. Keyifli okumalar dilerim.

İlk değerlendirdiğim takım olan Aliağa Petkimspor’u buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Twitter: canpekerpekcan

LinkedIn: Can Peker Pekcan

TAKIM KADROSU

PG: Shane Larkin, Darius Thompson, Doğuş Özdemiroğlu, Justus Hollatz
SG: Elijah Bryant, Rodrigue Beaubois, Rıdvan Öncel, Kaan Onat
SF: Jordan Nwora, Stanley Johnson, Erkan Yılmaz
PF: Rolands Smits, Ercan Osmani, Derek Willis, Burak Can Yıldızlı
C: Vincent Poirier, Daniel Oturu, Salih Altuntaş

Koç: Tomislav Mijatovic

YENİ TRANSFERLER

Stanley Johnson

Geldiği takım: Stockton Kings

Stanley Johnson, 449 maçlık NBA kariyeri ve geçtiğimiz sezonu NBA G League’de geçirmesinin ardından bu sezon ilk kez Avrupa’da forma giyecek.

Potaya ataklarıyla etkili olan bir isim. İki eliyle de bitirebiliyor. Geçtiğimiz sezon %39 ile üçlük atmasına karşın NBA kariyeri boyunca bu konuda istikrarsız. Avrupa kariyerinde üçlükleri istikrarlı atmayı başarabilirse çok değerli olacak.

Savunmada ise önemli bir yeteneğe sahip. 2.12’lik kulaç açıklığıyla fark yaratıyor, top çalabiliyor veya rakibin atışını bozabiliyor.

Eğer hücumda dış şutlarını istikrarlı bir hale getirebilirse Johnson’ın değerli bir 3&D profili olma şansı var. Kadroda skor üretebilecek birçok kişinin olduğunu düşünürsek üçlüklerde istikrarsız olsa dahi savunma potansiyelini sahaya yansıtması Efes için daha önemli olacaktır. Avrupa’ya adaptasyonunun ne kadar süreceği de önemli noktalardan.

Jordan Nwora

Geldiği takım: Toronto Raptors

Jordan Nwora muhtemelen kimsenin beklemediği bir anda açıklanan gayet iyi bir hamle oldu.

NBA kariyerinde 206 maça çıkan ve %37.6 üç sayı yüzdesiyle ortalama 7.6 sayı kaydeden bir isim.

Değerli bir şutör, hem kendini şutunu yaratabiliyor hem de catch&shoot’larda isabeti buluyor. Şut ritmini bulduğu zaman ciddi fark yaratabilir.

Savunma tarafı hücuma kıyasla pek net değil. Topsuz savunmada rakibini iyi takip ediyor ancak rakibin karşısında kalma tarafında sıkıntı yaşayabiliyor.

Nwora’nın da adaptasyon süreci olacaktır. Tıpkı Johnson gibi Avrupa’daki ilk deneyimi. Nwora’nın Johnson’a kıyasla farkı Nijerya ile FIBA maçlarında yer alması ancak onun da çok büyük bir deneyim olduğunu söyleyemeyiz. Bu iki isimde de adaptasyon süreci kritik olacak.

Rolands Smits

Geldiği takım: Zalgiris Kaunas

Smits, EuroLeague’de “underrated” olduğunu düşündüğüm isimlerden.

Hücumda sırtı dönük oyunlarda etkili, dış şut tehditine sahip. Hem pick&roll hem pick&pop ile etkili olabiliyor. Atletizmiyle ön plana çıkan bir isim değil ancak zaman zaman şık smaçlar da izletebiliyor. İkinci şans sayılarında da değerli katkı verebiliyor.

Savunmada ise sert bir oyuncu. Sırtı dönük hücumlarda rakibin arkasında iyi kalıyor.

6 sezonluk EuroLeague kariyerinin 5’inde %37 ve üstü dış şut kullandı. Bu gayet iyi bir yüzde.

Anadolu Efes’in oyun sistemine adapte olacağını ve değerli bir katkı vereceğini düşünüyorum. Hem Barcelona hem Zalgiris’te sistem içerisinde iyi performanslar sergiledi.

Vincent Poirier

Geldiği takım: Real Madrid

Anadolu Efes, uzun süredir yaşadığı uzun rotasyonu problemini çözme yolunda önemli bir adım atarak Poirier ile anlaştı.

Poirier pota altında ligin en değerli isimlerinden. Alley-oop makinesi demek bence yanlış olmaz, hem İspanya Ligi hem EuroLeague’de alley-oop smaçlarını sık sık gördük. Boyalı alanda oldukça aktif. Geçiş oyunlarında da karşı potaya hızlı bir şekilde gidebiliyor ve takım arkadaşları da onu besliyor. Hücum ribaundlarında da aktif bir isim, sık sık ikinci şans sayılarına imza atıyor. Serbest atışlarda bir pivot için iyi diyebileceğimiz bir yüzdeye sahip (%70).

Savunmada ise EuroLeague’in blok kralı. İyi bir çember koruyucu. Posterlenme pahasına da olsa topu engellemek için elinden geleni yapıyor. Fiziksel olarak güçlü bir isim.

Boyalı alanın dışına çıktıkça etkisini yitiriyor. Orta mesafe ve dış şutları pek tercih ettiğini söyleyemeyiz.

Darius Thompson için de Poirier hamlesinin değerli olduğunu düşünüyorum. Eğer Thompson beklenen çıkışı yapabilirse bu ikiliden sık sık pick&roll oyunları ve alley-oop’lar görebiliriz.

BEKLENTİLERİM

Anadolu Efes, geçtiğimiz sezon EuroLeague’de play-in aşamasında elenmesinin ardından Basketbol Süper Ligi’nde sezonu final serisinde Fenerbahçe’ye mağlup olarak noktalamıştı.

Geçtiğimiz sezondan önemli bir fark Will Clyburn’ün takımda olmaması. Clyburn’ün takımda tutulmaması doğru karar, gelecek sezon belki de Virtus Bologna ile iyi bir sezon geçirebilir ama son 2 sezonda takıma zarar veren bir isimdi.

Efes’in 4 eklemesi de eksiklerine yönelik değerli eklemeler oldu. Uzun rotasyonundaki eksiklik EuroLeague’de önemli bir tecrübeye ve iyi bir performansa sahip olan Smits – Poirier ikilisiyle kapatıldı. Forvet rotasyonunda biraz daha risk transferi diyebileceğimiz – adaptasyon sürecinden dolayı – isimlere gidildi ancak hem Nwora hem Johnson tekrar bir NBA şansı yakalamak için en iyi performanslarını sergilemeye çalışacaktır. Nwora’nın eski takım arkadaşı Elijah Bryant adaptasyon sürecinde Nwora’ya yardımcı olacaktır. Geçmişte gördüğümüz videolarda da bu ikili yakın bir arkadaş gibi gözüküyordu.

Takımın ana lideri Shane Larkin. Geçtiğimiz sezon gayet iyi bir sezon geçirdi ve bu yaz da kontratı yenilendi. Larkin’i konuşmaya pek gerek yok, en önemli nokta fiziksel olarak sezona nasıl gireceği olacak. Geçen sezon yoğun bir sezon geçirdi, bu sezon da geçtiğimiz sezona benzer bir şekilde BSL play-off’larına kadar kullanılmayıp EuroLeague odaklı olunacağını düşünüyorum. Larkin’in olası bir sakatlığı Efes’in sistemini büyük oranda bozabilir. Mijatovic’in de bu konuda farklı planları olmalı.

Oyuncular açısından en büyük soru işareti ise Darius Thompson diyebiliriz. Büyük beklentilerle takıma katılan Thompson, geçtiğimiz sezon beklentilerin altında kalan istikrarsız bir sezon geçirmişti. Mijatovic’in Thompson’ı kazanıp kazanamayacağı önemli noktalardan olacak. Baskonia dönemine benzer bir şekilde Larkin’i Markus Howard rolünde kullanıp Thompson’ın da asist özelliğiyle ön plana çıkması sağlanabilir. Poirier gibi sık sık pick&roll oynayıp alley-oop yapabileceği bir isme de sahip. Thompson’ın kendini gösterebilmesi için uygun bir ortam var ve onun performansı Efes’in yeni sezonunda en kritik noktalardan olacak.

Bir başka soru işareti diyebileceğimiz nokta Tomislav Mijatovic’in başantrenörlük tecrübesi. Geçtiğimiz sezon takımı alıp play-in potasına kadar çıkarmasının ardından hem Bologna maçı hem de Fenerbahçe serisi soru işaretleri oluşturmuştu. Uzun süre Efes’te yardımcı antrenörlük yapmasının ardından bu sezon başantrenörlükteki ilk tam sezonu olacak, Efes’in de gerçekten elinde oldukça kaliteli bir ekip var. Coaching’ini merakla bekliyorum.

Efes kadrosunda şu an bir eksik var mı diye düşündüğümde gard rotasyonunda Doğuş, Rıdvan ve Hollatz’ın ayrıştıkları noktalar olsa dahi benzer profil olduklarını düşünüyorum. Hollatz yerine daha tecrübeli bir isme gidilebilir miydi diye düşünüyorum. Mijatovic’in başantrenörlük görevine gelmesinin ardından Hollatz’a önemli roller verdiğini ve ilk 5’te kullandığını görmüştük. Bu sebeple kadroda tutulmasını anlayabiliyorum, ligde de 7 yabancı düzeninde bence neredeyse her maçta kadroda olacaktır.

Kısa rotasyonundaki bir başka isim Rodrigue Beaubois ise ilerleyen yaşına rağmen hâlâ ligin en iyi şutörlerinden. 36 yaşında olması hem BSL hem EuroLeague’i ne kadar kaldırabileceği konusunda soru işareti oluşturuyor, bu nedenle ben daha çok EuroLeague’de tercih edilip BSL’de daha az göreceğimizi düşünüyorum.

Elijah Bryant’ı bu sezon daha çok top yönlendirici konumda görebileceğimizi düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon başında yaşadığı sakatlık sezonunu biraz etkilemişti ancak sağlıklı bir Elijah Bryant ligin en değerli isimlerinden. Efes 1-2-3 numara rotasyonunda birçok farklı opsiyona sahip. Çok iyi bir hücum takımı izleyebiliriz.

Pivot rotasyonunda da Vincent Poirier – Dan Oturu ikilisine Salih Altuntaş eşlik ediyor. BSL için oldukça yeterli bir rotasyon tabii ki ancak EuroLeague için şut tehditi olan bir üçüncü pivot hamlesi yapılabilir miydi ya da Tavares, Fall gibi rakiplere karşı şut tehditiyle antitez oluşturan Tibor Pleiss kadroda tutulabilir miydi transfer dönemiyle ilgili bir başka düşüncem. Tabii bu noktada hem Rolands Smits hem Ercan Osmani zaman zaman 5 numaraya geçebilir, bu sebeple de eğer bir ihtiyaç olursa sezon içi hamlesi olarak planlama yapılmış olabilir. Ercan, Smits ve Willis’in dış şut tehditine sahip olması 4 numaradan gelecek katkıda eli güçlendiriyor.

Efes için Basketbol Süper Ligi’nde hedef her zamanki gibi şampiyonluk olacak. Fenerbahçe ile birlikte şampiyonluğun en büyük favorisi konumundalar. EuroLeague’de ise 2 sezondur süren play-off hasretini sona erdirmek için gayet yeterli bir kadroya sahipler. Play-off’taki rakibe ve form durumuna bağlı olarak da F4 için mücadele etmeye aday bir Efes görüyoruz.

Lig için yerli rotasyonu Doğuş Özdemiroğlu, Rıdvan Öncel, Erkan Yılmaz, Ercan Osmani, Burak Can Yıldızlı’nın yanında altyapı oyuncuları Salih Altuntaş ve Kaan Onat ile tamamlanıyor. 4+1 sisteminde sıkıntı yaşanmayacaktır. Umarım hem Salih hem Kaan’ın rotasyona dahil olduğu maçlar görürüz. Emre Melih Tunca ve Mehmet Efe Demirel’in kiralanması kesinlikle doğru karardı. Efes’in pilot takımı Anka’nın TBL’ye dahil olması durumunda hem Salih hem Kaan’ın TBL’de süre alması onlar için çok değerli olacaktır.

Sizlerin de Anadolu Efes ile ilgili yorumlarını bekliyorum.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir